poster_630x1004.jpgΣυμμετοχικές δράσεις και περιπλανήσεις για τη μετα-ψηφιακή πόλη

5 – 9 Νοεμβρίου 2014


Ένα εγχείρημα του Goethe Institut-Athen

σε συνεργασία με:

Circuits and Currents 
project space και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Common Media Lab του Center for Digital Cultures του πανεπιστημίου της Leuphana
3 137
Space Under 
Errands 
Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών.


Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Σοφία Ντώνα


Η Νέα Βαβυλώνα ήταν ένα μοντέλο ουτοπικής πόλης του αρχιτέκτονα Constant. Βασιζόταν στη λογική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου που επέτρεπε δυναμικές και παιγνιώδεις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους και το περιβάλλον τους. Η Νέα Βαβυλώνα ήταν μία πόλη που δε χτίστηκε ποτέ αλλά μέρος της σκέψης του Constant φαίνεται να γίνεται σήμερα πραγματικότητα με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Η ζωή στις ανερχόμενες “έξυπνες πόλεις”

παιγνιώδη αλλά η συνεχής συνδεσιμότητα και η ατέρμονη συλλογή και αξιοποίηση αστικών δεδομένων μικρά περιθώρια αφήνουν για μία απρόβλεπτη, εφήμερη και ελεύθερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Καθώς στη μετα-ψηφιακή εποχή η εξιδανίκευση της συνδεδεμένης πόλης μοιάζει να περνάει στο παρελθόν, γινεται και πάλι διακριτή η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό των στοιχείων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά, συσπειρωτικά για τους κατοίκους της.


Το New Babylon Revisited προσκαλεί στην Αθήνα καλλιτέχνες και θεωρητικούς για δράσεις και εργαστήρια που προτείνουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές συνδεσιμότητας και επαναπροσεγγίζουν τις υποδομές των δικτύων, τεχνολογικών και μη, που βρίσκονται στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία και τα εργαστήρια ενός κτιρίου στην Πραξιτέλους θα ενωθούν με την κατασκευή ενός δικτύου από σωλήνες και κάψουλες που παραπέμπει στους “πνευματικούς σωλήνες” των μητροπόλεων στο παρελθόν. Μια περιπλάνηση στην πόλη θα προσφέρει την ευκαιρία για ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων και μια συζήτηση για περίφραξη των αθηναϊκών κοινών θα μεταφερθεί σε ένα, εκτός του διαδικτύου, ασύρματο δίκτυο. Ένα παρασιτικό μετακινούμενο μικρο-συνέδριο θα επαναπροσεγγίσει την Αθήνα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Μαυρομιχάλη θα λειτουργήσει σαν ανοιχτό και προσβάσιμο δίκτυο προσκαλώντας τους κατοίκους σε συζητήσεις και δράσεις.Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θεωρητικοί:

Telekommunisten (Baruch Gottlieb & Jeff Mann) σε συνεργασία με την ομάδα Errands

reSync [Adnan HadziJames Stevens], Αντώνης Γαλανόπουλος & Oliver Lerone Schultz

Christina Kral /YΚΟΝ & Angela Jeradi

Πάκυ Βλασσοπούλου, Daniel Kemeny, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, & Andreas SellΗ συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη.


Οι δράσεις στο SPACE UNDER:


“reStreet”

Εργαστήριο & Περιπλάνηση από κόμβο σε κόμβο

με τους James Stevens (reSync/ SPC), Αντώνης Γαλανόπουλους (boattr/kiben) & Adnan Hadzi (reSync/ Goldsmiths),

7, 8 & 9 Nοεμβρίου

Σε συνεργασία με το Athens Wireless Metropolitan Network και το Space Under

@ Space Under

Νοταρά 49, 10683 Αθήνα

Σε μια εποχή που τα ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτικότητα των κατοίκων και στην παρακολούθηση παραμένουν ανοιχτά, η ομάδα reSync συστήνει μια σειρά από πειραματικές και δοκιμασμένες τεχνικές και πρακτικές για την ελεύθερη και δίχως άγχος επικοινωνία στο δημόσιο χώρο. Κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα, τα μέλη του reSync θα χρησιμοποιήσουν τους κόμβους του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών και θα τους συνδέσουν με σημεία reSync που θα διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Ειδικά αυτοκόλλητα με QR codes θα τοποθετηθούν κοντά σε αυτά σημεία με σκοπό να εντοπιστούν και να σκαναριστούν ώστε να συγχρονιστεί η ανταλλαγή αρχείων. Με τον τρόπο αυτό μία ασυνήθιστη περιπλάνηση από κόμβο σε κόμβο θα διαμορφωθεί και μια διαφορετική συνδεδεμένη εμπειρία εκτός του ίντερνετ θα αποκαλύψει τις δυνατότητες ενός δικτύου πέρα από περιορισμούς.

Ξεκινώντας με μια εισαγωγική συζήτηση γύρω από τις ανοιχτές υποδομές και τη φιλοσοφία ανοιχτού λογισμικού, στο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι διαφορετικοί τρόποι ανταλλαγής και διαμοιρασμού, εντοπίζοντας το ενδιαφέρον ειδικά στα κατανεμημένα δίκτυα και τις ασύρματες κοινότητες της πόλης. Θα παρουσιαστούν τεχνικές συγχρονισμού αρχείων εστιάζοντας ειδικά στην εφαρμογή τους σε κατανεμημένα δίκτυα. Παραδείγματα κοινωνικής διαμεσολάβησης, ζώνες αλληλεπίδρασης και ψυχογεωγραφίες θα συλλεχθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία χαρτών, εντύπων και αυτοκόλλητων με QR codes στο πλαίσιο του εγχειρήματος.

Οι κόμβοι του reSync θα ναι διαθέσιμοι για διερεύνηση από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Τα σημεία του reSync θα παραμείνουν ζωντανά όσο οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν

επιτρέποντας τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου και την ελεύθερη επικοινωνία εντός αυτού.

Yλικό για τους κόμβους της περιπλάνησης θα παρέχει και το εργαστήριο “Enclosures of New Athens” το οποίο οργανώνεται παράλληλα.

Ο James Stevens (UK) ανάμεσα στους πρωτοπόρους για τα αυτόνομα DIY ευρυζωνικά δίκτυα. Eίναι ιδρυτικό μέλος των SPC (spc.org) και ζει με την οικογένεια του στο Deptford στο Λονδίνο. Ενώ ήταν υπεύθυνος για την web boutique Obsolete το 1996 ξεκίνησε το Backspace, ένα από τα πρώτα cybercafe στην Clink Street στο London Bridge, το οποίο επρόκειτο να αποτελέσει βασική έμπνευση και σημείο αναφοράς για προγραμματιστές και καλλιτέχνες του χώρου.

Ο Adnan Hadzi (CH/UK) έκανε τη διδακτορική του διατρίβη 'FLOSSTV - Free, Libre, Open Source Software (FLOSS) στο πλαίσιο του "TV hacking" Media and Arts Practices' στο Goldsmiths, University of London. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην επιρροή της ψηφιοποίησης και των μορφών κινηματογραφικής παραγωγής, σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και συλλογικής συγγραφής / ιδιοκτησίας.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Δήλωση συμμετοχής στο info@newbabylonrevisited.net

Παρακαλούμε αναφέρετε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

και χρησιμοποιήστε ως θέμα στο email τον τίτλο της δράσης.

Για το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές, smart phones, ip cameras ή άλλες συσκευές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν

Πρόγραμμα:

Παρασκευή: 1 μμ - 7 μμ

Σάββατο: 1 πμ – 7 μμ

Κυριακή: 12 μμ– 3 μμ (περιπλάνηση στην πόλη ανοιχτή στο κοινό)“Enclosures of New Athens/ Glossary of Subsumption: Sightseeing new localizations of power”

Ερευνητικό εργαστήριο για τις σύγχρονες “περιφράξεις” των κοινών

με τους Adnan Hadzi (Goldsmith/reSync) & Oliver Lerone Schultz (Common Media Lab, CDC)

σε συνεργασία με το Common Media Lab του Center for Digital Cultures του πανεπιστημίου της Leuphana

7, 8, 9 Νοεμβρίου

@ Space Under

Νοταρά 49, 10683 Αθήνα

Το “Enclosures of New Athens: Sightseeing new localisations of power” είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο και ένας περίπατος βάσει των κατανεμημένων δικτύων της πόλης ειδικά σχεδιασμένος για την Αθήνα σε συνεργασία με την ομάδα του reSync.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός γλωσσαρίου με έννοιες και όρους σχετικούς με τη σύγχρονη λογική των κοινών και των περιφράξεων τους, ξεκινώντας από τον τρόπο που βιώνονται στην ίδια την πόλη. Για το λόγο αυτό, κάτοικοι της Αθήνας με ενεργό ρόλο στα αστικά κοινά αρχικά θα προτείνουν χώρους που μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικοί για την περιγραφή των παραπάνω εννοιών. Σαφείς αλλά και ασαφείς δομές εξουσίας και λογικές οικειοποίησης, αξιοποίησης και διαχείρισης θα ληφθούν υπόψη και θα τεθούν ερωτήματα όπως:

Τι θα χρειαζόταν για να μετατραπούν οι χώροι αυτοί σε κοινά αγαθά της πόλης; Πώς η υπαγωγή που βρίσκεται στην καρδιά της αναπαραγωγής και επανεργοποίησης δομών εξουσίας εντός του καπιταλισμού γίνεται κατανοητή ως μια σύνθετη, ρευστή, προσαρμόσιμη και συνεχώς ανανεώσιμη διαδικασία;

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μελετήσουν, θα συζητήσουν και θα σχολιάσουν τις θεμελιώδεις έννοιες των κοινών, των περιφράξεων και της υπαγωγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδεθούν και θα αξιοποιηθούν για τον περίπατο του εργαστηρίου reSync . Επίσης θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός ερευνητικού Pirate Box που μπορεί να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί οπουδήποτε οποτεδήποτε. Το “γλωσσάρι της υπαγωγής” είναι ένα εγχείρημα εν εξελίξει που εστιάζει στους τρόπους που η εξουσία ενσωματώνεται και η αξία διαμορφώνεται στη μετα-μιντιακή εποχή.

Ο Oliver Leone Schultz (DE) επικέντρωσε αρχικά τις σπουδές του στην φιλοσοφία, την ιστορία της επιστήμης και την εθνολογία και συνέχισε εστιάζοντας στη θεωρία των μέσων. Έχει επιμεληθεί πολλά εγχειρήματα στο χώρο των μέσων, του φιλμ και του βίντεο καθώς και πολλές εκδόσεις. Έχει επίσης συμμετέχει ενεργά σε πολλά ακτιβιστικά εγχειρήματα. Το 2011 έγινε συν-επιμελητης και συντονιστής στο Post-media Lab στο University of Leuphana. Το διάστημα αυτό είναι ένας από τους βασικούς μελετητές στο πρόγραμμα 'Making Change' του Common Media Lab στο CDC και μελετά συλλογικές απόψεις για την κοινωνική αλλαγή και τη συνδιαμόρφωση μιας μεθοδολογίας γύρω από την γνώση ως κοινό αγαθό.

Η συμμετοχή στo εργαστήριο είναι δωρεάν.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Δήλωση συμμετοχής στο: info@newbabylonrevisited.com

Παρακαλούμε αναφέρετε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας

και χρησιμοποιήστε ως θέμα στο email τον τίτλο της δράσης.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: 1 μμ - 7 μμ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου : 1 μμ - 7 μμ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου: 12 – 3 μμ

DSC_0989_low.jpg

DSC_0030_low.jpg

DSC_0087_low.jpg

DSC_0995_low.jpg

DSC_0016_low.jpg

DSC_0028_low.jpg

DSC_0019_low.jpg

DSC_0044_low.jpg

DSC_0095_low.jpg

DSC_0105_low.jpg

DSC_0133_low1.jpg